Koffie

JanZ biedt een breed assortiment aan specialty koffies uit alle streken. Single origins, melanges, espresso’s en gecertificeerde koffies (waarbij de koffieboer een gegarandeerde minimumprijs voor zijn bonen krijgt).

De bonen worden rechtstreeks geïmporteerd door onze leverancier uit de producerende landen. De koffieboeren en –plantages worden door hen persoonlijk bezocht, zorgvuldig geselecteerd, zodat de eindgebruiker de beste en meest bijzondere koffies krijgt.  De beste premium koffies met elk een geheel eigen karakter.

Bekijk hier waar de koffie vandaan komt, van zaaien tot oogsten, selecteren tot branden: Where does coffee come from

Eigen koffiebranderij
Ook biedt JanZ een eigen kwaliteit, zorgvuldig geselecteerde koffiebonen, die vers gebrand worden in de winkel in onze eigen koffiebrander. Tijdens het brandproces halen we het beste uit iedere soort koffiebonen qua smaak en karakter op ambachtelijke wijze. Bonen krijgen een lichte, medium of dark/espresso roast. Voor elk wat wils! Supervers en superlekker.

             

Op dit moment worden 6 soorten single origin bonen en mélanges in-shop gebrand: 

 

Colombia Supremo
De meest populaire koffieboon in Amerika. Jezuïtische missionarissen brachten de eerste koffieplanten naar Colombia in het begin van 1800. Een mooie uitgebalanceerde, medium-full body, medium-hoge zuurgraad koffie, met een nootachtige ondertoon. Deze Colombiaanse koffiebonen bieden een ongekende balans in aroma, body en smaak.

India Monsooned Malabar AA
Een uitgesproken koffie met een gouden randje. Niet alleen zijn deze zoete bonen na bewerking letterlijk goudachtig van kleur, de bijzondere Malabar koffie van de Zuidkust van India, wordt wel gezien als een van de grootste kwaliteitskoffies. "Golden Nuggets" worden de bonen daarom wel genoemd. Heel verbazingwekkend is dit niet als je bedenkt dat dit product uit de Indiase deelstaat Kerala, op een wel heel speciale manier wordt bewerkt. Namelijk volgens het "monsoonproces" dat maar liefst 12 tot 16 maanden in beslag neemt. Dit resulteert in uitermate zachte koffie met een laag zuurgehalte op basis van 100% Arabica koffiebonen: koffie gekust door de wind.  

Deze unieke koffie kent een uniek bewerkingsproces, door de Monsoonwind waaraan de bessen worden blootgesteld. Dat laatste gebeurt in speciale opslagruimtes waar de bessen worden bewaard in afwachting van de Monsoon. Zodra deze begint te waaien, worden de zijkanten van de opslagruimtes geopend zodat de vochtige wind de kans krijgt langs de koffie te circuleren. Hierdoor zwellen de bonen op en krijgt de koffie zijn milde, vochtige geur. Het regelmatig omkeren van de koffie gedurende een periode van 12 tot 16 maanden geeft de bonen hun bleekgouden teint.

De smaaksensatie van ‘Monsooned’ bonen: een klein zuurtje, toch krachtig, prikkelend en een tikje wild. Perfect voor liefhebbers van sterke, enigszins rokerige aroma’s met aarde en karamelachtige smaken.

Costa Rica SHB Arabica
Op het moment dat Columbus aan deze "Rijke Kust" voor anker ging, was koffie een nog onbekend product. Pas 250 jaar geleden werden in Costa Rica de eerste koffieplanten vanuit Cuba ingevoerd. Intussen is Costa Rica een bekend en gewaardeerd koffieland. Strenge waterverordeningen en milieuregels dragen bij aan een superieure koffiekwaliteit.
Costa Rica beschikt over 400 miljoen koffiebomen, alle zonder uitzondering Arabica. De Robusta-planten zijn er namelijk verboden! Costa Ricaanse kwaliteitskoffie draagt het predikaat SHB: Strictly Hard Bean. Dit betekent dat de boon boven de 1500 m is verbouwd. Door de relatief sterke afkoeling in de nacht, groeit de plant (en de boon), wat weer de smaak van het eindproduct ten goede komt.
Zo heeft de Costa Rica boon een herkenbare, licht nootachtige nasmaak, is mild met een onvervalste smaak en een heerlijke geur!

Brasil
De Brasil is een verrukkelijk voorbeeld van de rijke Braziliaanse koffiecultuur. Hij combineert een volle body met een heerlijk zoet aroma en een rijke, zuivere smaak.

Yirgacheffe, Ethiopië
Lentekoffie. Overweldigende explosie van fruit en bloemen in je mond. Heerlijke lichte tonen van limoen en zoete perzik gecombineerd
met voortreffelijke Jasmijn bloemenaroma’s. Fluweelzachte aciditeit, milde melkchocolade in de body.

Eper Blend 
Prachtige Zuid- en Midden-Amerikaanse arabica's, gecombineerd met de gouden boon uit India
geven deze blend een heerlijke volle zoete smaak met een vleugje van frisse accenten die de afdronk compleet maken.
Deze blend is samengesteld en gebrand op de huisbrander van JanZ te Epe en is uniek in de wereld.


Wild Kopi Luwak
Na enig zoekwerk heeft onze leverancier een Kopi Luwak gevonden, die gegarandeerd vrij rondloopt! De kwaliteit is hoog. Deze koffie komt uit de Gayo Mountains in Noord-Sumatra (Indonesië). De boeren die deze koffie vergaren zijn UTZ gecertificeerd, wat hun verbiedt om Civet-katten in gevangenschap te houden, op straffe van verlies van hun UTZ-certificering. Bovendien is hierdoor de koffie compleet traceerbaar tot aan de boer. Ook zijn de plantages bezocht door de WPA (voorheen WSPA), World Animal Protection, een organisatie die gevangenschap van Civet katten bestrijdt (verklaring in de winkel te lezen). Een eerlijk kopje Kopi Luwak! Koffie is verpakt per 125 gram.

 

Espresso's 

Klik op de link voor onze Italiaanse Blends: Milano, Italian Espresso

 

Landenkoffie's

    

Guatemala
Guatemala Antigua is vermaard om zijn lichtvoetige, fruitige frisheid en intense, bitterzoete chocoladegeur.
Hints van boter en karamel en een licht spoor van ceder geven deze klassieke bourbon cup zijn heldere en evenwichtige karakter.

Toradja, Indonesië
Een volle, pittige koffie met een diepe, rokerige eerste slok. Daarna volgt een complexe smaaksensatie van een frisse
bos en aarde-combinatie, eindigend in de volheid van zware, bittere chocolade met een kruidige afronding.
Zuid-Sulawesi.

Melanges/blends

  

Mocca Java
De Mocca Java heeft een volle smaak van rijp fruit, met bloemige, frisse tonen en een toefje chocolade.
Blend van Mocha’s uit Jemen met bloemige Sidamo’s en Yirgacheffe’s uit Ethiopië, aangevuld met volle Java’s.
Maling ook geschikt voor snelfilter.

Décaf bonen
Caffeïnevrije Arabica bonen met een zachte, frisse aciditeit, bloemige/fruitige tonen en een hint van melkchocolade.
Een met zorg samengestelde en gebalanceerde koffiemélange uit Zuid- en Centraal-Amerika. De mooie, zachte basis wordt door Brasil bonen gelegd, de prachtige Guatemala's uit Antigua zorgen voor een licht zuurtje en de Peru Chanchamayo voegt de bloemige en fruitige tonen toe.
De caffeïne wordt na het mélangeren zorgvuldig aan de koffie onttrokken op een zeer milieuvriendelijke manier, waarbij de reststof caffeïne gebruikt wordt in de farmaceutische-/voedingsindustrie.

Onze winkel

Scheuterstraat 5-7
8161 HR EPE

T. 0578-617641
E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden

Maandag  13.30 - 17.30
Dinsdag 09:30 - 17:30
Woensdag 09:30 - 17:30
Donderdag 09:30 - 17:30
Vrijdag 09:30 - 21:00
Zaterdag 09:30 – 17.00

Like & Volg ons!

Vind jij JanZSmaakPalet leuk? Like en volg ons op Facebook en Twitter en laat je verrassen door leuke items op smaak!